‘Glasvezel gaat lukken’

HUIS TER HEIDE Glasvezel Noord, dat kantoor houdt in Huis ter Heide, is ontstaan nadat een aantal belangenverenigingen door een beleidsmedewerker van de gemeente werden getipt. Er zou ruimte voor subsidie zijn om glasvezel aan te leggen in witte en grijze gebieden op het Drentse platteland.

Alie Hut, directeur Glasvezel Noord legt uit: “Met witte gebieden bedoelen we gebieden waar alleen koper ligt. Dat is altijd buitengebied. In grijze gebieden zitten providers als Ziggo en KPN. Deze providers waren niet van plan glasvezel aan te leggen in het buitengebied, zo ontstond Glasvezel Noord. We zijn een coöperatie, het netwerk is van de leden. En inmiddels zijn er al zo’n 1100 woningen aangesloten.”

Voor de dorpen Veenhuizen, Altena, RASasdorpen en Oosterduinen zit Glasvezel Noord nog midden in de campagne, die afloopt op 1 januari. “In het campagnegebied zitten we nu op zo’n 47 procent deelname en dat moet minstens vijftig worden om het financieel voor elkaar te krijgen, dat zijn zo’n 100 huishoudens. Maar dat gaat lukken, met de hulp van alle vrijwilligers die van deur tot deur gaan om mensen te informeren.”

Wennen

Ronald Kalfsbeek, voorzitter van de raad van toezicht legt uit: “Het is nieuw, mensen moeten er aan wennen. Ze hebben internet en dat werkt. Dat het traag is, och, daar hebben ze nog niet zoveel last van. Ze beseffen niet dat het steeds trager gaat worden, er komen steeds meer data door de lijn. En men denkt dat het duurder is, maar dat is niet zo. En helemaal in de buitengebieden (de witte gebieden), daar heb je met glasvezel nog maar één provider nodig. Zelf heb ik nu ook glasvezel. Ik betaal minder, heb een veel betere ontvangst op mijn tv en ik heb razendsnel internet.”

Alie vult aan: “het is ook een ingewikkelde materie, je weet niet precies hoe het werkt en je ziet het niet. Men sluit een abonnement af voor iets wat over een tijdje gaat gebeuren. Maar je betaalt natuurlijk pas als het is aangelegd, er kleeft geen enkel risico aan.”

Genoeg?

“Nee, dat is niet genoeg. We hebben een gesprek met de gemeenten Noordenveld, Tynaarlo en Assen, want daar moet wel een stuk subsidie bij. In Noordenveld Zuidwest hebben we 65 procent, dan verdienen we de investering weer terug. 65 procent is overigens behoorlijk uniek, in de rest van Drenthe komen ze ook tot maximaal vijftig procent. De gemeenten zijn niet onwelwillend, dus we hopen op een positieve reactie.

Voor 1 januari moeten we de aanvraag voor de financiering van alle gebieden indienen bij de provincie; dan houdt de provinciale regeling voor de aanleg van glasvezelnetwerken namelijk op. Als provincie en gemeenten positief besluiten beginnen we voor de zomer met de aanleg in Altena en Veenhuizen.”

Bevlogenheid

Ronald: “Maatschappelijke bevlogenheid. Ik ben er drie jaar geleden bij betrokken geraakt tijdens de oprichting van de coöperatie. Alie was toen nog voorzitter. Ik was met pensioen en wilde toch graag bezig blijven. Liefst met iets wat ook nog maatschappelijk nut heeft. En ik vond het belangrijk dat ook de buitengebieden voorzien worden van snel internet.”

Alie: “Ik werd zo’n vijf jaar geleden gevraagd door de belangenvereniging in Huis ter Heide om als vrijwilliger mee te werken aan dit project. Het project werd steeds groter want er kwamen steeds meer dorpen bij. Toen ik bezig was de coöperatie op te zetten hield de vorige directeur ermee op. Ik had er inmiddels zoveel uren en passie inzitten dat ik me eigenlijk verplicht voelde om die functie op me te nemen.”

Aansluitkosten

“Iedereen moet het natuurlijk zelf weten. Maar waar mensen rekening mee moeten houden, is dat de huidige internetverbinding de data over een tijdje niet meer aankan, ook die van Ziggo niet. Dat betekent ook dat tv kijken en streamen steeds moeilijker gaat worden. Bovendien zitten de aansluitkosten nu bij je abonnement in. Daar hoef je dus niet apart voor te betalen. Wil je later alsnog glasvezel nemen, dan kunnen die kosten enorm oplopen, met name in de witte gebieden.”

„We leggen weliswaar kabels aan in het hele gebied, maar alleen de mensen die een abonnement hebben genomen krijgen de kabel in de meterkast van hun woning. Dus als je 400 meter bij de weg vandaan woont, moet je, nadat het glasvezelnetwerk eenmaal is aangelegd, behoorlijk in de buidel tasten om glasvezel in je woning te krijgen. Nu is dus de tijd om in te stappen, glasvezel is nodig om in de toekomst ook nog een snelle internetverbinding te hebben.”

oorspronkelijke bericht