Nieuwsbrief juni 2019

25 juni 2019 door Alie Hut

Nieuwsbrief laden, klik hier

Nieuwsbrief april 2019

20 april 2019 door Alie Hut

Nieuwsbrief laden, klik hier

Nieuwsbrief maart 2019

10 maart 2019

Nieuwsbrief laden, klik hier

Bericht roder journaal

29 december 2018 door Alie hut

‘Glasvezel gaat lukken’

HUIS TER HEIDE Glasvezel Noord, dat kantoor houdt in Huis ter Heide, is ontstaan nadat een aantal belangenverenigingen door een beleidsmedewerker van de gemeente werden getipt. Er zou ruimte voor subsidie zijn om glasvezel aan te leggen in witte en grijze gebieden op het Drentse platteland.

Alie Hut, directeur Glasvezel Noord legt uit: “Met witte gebieden bedoelen we gebieden waar alleen koper ligt. Dat is altijd buitengebied. In grijze gebieden zitten providers als Ziggo en KPN. Deze providers waren niet van plan glasvezel aan te leggen in het buitengebied, zo ontstond Glasvezel Noord. We zijn een coöperatie, het netwerk is van de leden. En inmiddels zijn er al zo’n 1100 woningen aangesloten.”

Voor de dorpen Veenhuizen, Altena, RASasdorpen en Oosterduinen zit Glasvezel Noord nog midden in de campagne, die afloopt op 1 januari. “In het campagnegebied zitten we nu op zo’n 47 procent deelname en dat moet minstens vijftig worden om het financieel voor elkaar te krijgen, dat zijn zo’n 100 huishoudens. Maar dat gaat lukken, met de hulp van alle vrijwilligers die van deur tot deur gaan om mensen te informeren.”

Wennen

Ronald Kalfsbeek, voorzitter van de raad van toezicht legt uit: “Het is nieuw, mensen moeten er aan wennen. Ze hebben internet en dat werkt. Dat het traag is, och, daar hebben ze nog niet zoveel last van. Ze beseffen niet dat het steeds trager gaat worden, er komen steeds meer data door de lijn. En men denkt dat het duurder is, maar dat is niet zo. En helemaal in de buitengebieden (de witte gebieden), daar heb je met glasvezel nog maar één provider nodig. Zelf heb ik nu ook glasvezel. Ik betaal minder, heb een veel betere ontvangst op mijn tv en ik heb razendsnel internet.”

Alie vult aan: “het is ook een ingewikkelde materie, je weet niet precies hoe het werkt en je ziet het niet. Men sluit een abonnement af voor iets wat over een tijdje gaat gebeuren. Maar je betaalt natuurlijk pas als het is aangelegd, er kleeft geen enkel risico aan.”

Genoeg?

“Nee, dat is niet genoeg. We hebben een gesprek met de gemeenten Noordenveld, Tynaarlo en Assen, want daar moet wel een stuk subsidie bij. In Noordenveld Zuidwest hebben we 65 procent, dan verdienen we de investering weer terug. 65 procent is overigens behoorlijk uniek, in de rest van Drenthe komen ze ook tot maximaal vijftig procent. De gemeenten zijn niet onwelwillend, dus we hopen op een positieve reactie.

Voor 1 januari moeten we de aanvraag voor de financiering van alle gebieden indienen bij de provincie; dan houdt de provinciale regeling voor de aanleg van glasvezelnetwerken namelijk op. Als provincie en gemeenten positief besluiten beginnen we voor de zomer met de aanleg in Altena en Veenhuizen.”

Bevlogenheid

Ronald: “Maatschappelijke bevlogenheid. Ik ben er drie jaar geleden bij betrokken geraakt tijdens de oprichting van de coöperatie. Alie was toen nog voorzitter. Ik was met pensioen en wilde toch graag bezig blijven. Liefst met iets wat ook nog maatschappelijk nut heeft. En ik vond het belangrijk dat ook de buitengebieden voorzien worden van snel internet.”

Alie: “Ik werd zo’n vijf jaar geleden gevraagd door de belangenvereniging in Huis ter Heide om als vrijwilliger mee te werken aan dit project. Het project werd steeds groter want er kwamen steeds meer dorpen bij. Toen ik bezig was de coöperatie op te zetten hield de vorige directeur ermee op. Ik had er inmiddels zoveel uren en passie inzitten dat ik me eigenlijk verplicht voelde om die functie op me te nemen.”

Aansluitkosten

“Iedereen moet het natuurlijk zelf weten. Maar waar mensen rekening mee moeten houden, is dat de huidige internetverbinding de data over een tijdje niet meer aankan, ook die van Ziggo niet. Dat betekent ook dat tv kijken en streamen steeds moeilijker gaat worden. Bovendien zitten de aansluitkosten nu bij je abonnement in. Daar hoef je dus niet apart voor te betalen. Wil je later alsnog glasvezel nemen, dan kunnen die kosten enorm oplopen, met name in de witte gebieden.”

„We leggen weliswaar kabels aan in het hele gebied, maar alleen de mensen die een abonnement hebben genomen krijgen de kabel in de meterkast van hun woning. Dus als je 400 meter bij de weg vandaan woont, moet je, nadat het glasvezelnetwerk eenmaal is aangelegd, behoorlijk in de buidel tasten om glasvezel in je woning te krijgen. Nu is dus de tijd om in te stappen, glasvezel is nodig om in de toekomst ook nog een snelle internetverbinding te hebben.”

oorspronkelijke bericht

Nieuwsbrief december 2018

28 december 2018 door Alie Hut

Nieuwsbrief laden, klik hier

Nieuwsbrief oktober 2018

28 oktober 2018 door Alie Hut

Nieuwsbrief laden, klik hier

Hele provincie op glasvezel in 2020? Alleen als alles meezit!

4 oktober 2018 door DvhN Jon van Schilt

Gedeputeerde Henk Jumelet heeft er alle vertrouwen in dat het Drentse platteland in 2020 is voorzien van snel internet. Maar dan moet alles meezitten.

Om op te stoten in de vaart der volkeren is snel internet voor veel mensen onmisbaar. Een basisbehoefte zelfs. Het Drentse buitengebied moet zich in veel gemeenten nog behelpen met internet dat via de telefoonkabel de woning of het bedrijf binnenkomt. Maar de inter-actie met de buitenwereld via een dun koperdraadje verloopt moeizaam. En dus moet de gebruiker geduld hebben. Wachten duurt altijd lang en kost bij bedrijfsmatig gebruik ook nog eens geld.

Dus: snel internet voor alle Drenten. Probleem is dat de grote aanbieders van glasvezel tot voor kort met een flinke boog om de zogeheten witte vlekken op de internetkaart heenliepen. Tom Poes, verzin een list. Want het is nogal wat. Langs alle woningen en bedrijfsgebouwen in het buitengebied, van Nieuw-Schoonebeek tot Nietap en van Darp tot De Groeve, moet een kabel worden gelegd. Meter voor meter sleuven graven, kabels uitrollen en gaten ‘schieten’ onder wegen door. Een operatie waar tientallen miljoenen euro’s mee zijn gemoeid. Ga er maar aan staan.

Wie denkt dat de aanleg van snel internet (vanwege de omvang en de noodzaak) per definitie een zaak van de overheid is, heeft het mis. In Drenthe is gekozen voor een andere aanpak dan in bijvoorbeeld Groningen en Friesland: het gaat in onze provincie van onderaf. Burgers nemen het initiatief en trekken de kar. In veel gevallen wordt het burgerinitiatief, eenmaal tot volle wasdom gekomen, omgezet in een plaatselijke coöperatie of bedrijf. Beter: dat is de bedoeling, want Drenthe zit nog middenin de aanleg. Degene die het hardst aan de kar trekt, kan dan ook de baas van het spul worden.

Inmiddels zijn in Drenthe ook commerciële partijen actief. Denk aan Re-Net, Glasvezel Buitenaf, Delta Rijssen, Mabin/GlasDraad en Wessels/KPN. Aan de plaatselijke vrijwilligers, ook wel ambassadeurs genoemd, de taak mensen warm te maken. De marktpartijen moeten zorgen voor de financiering, aanleg, exploitatie en het beheer van het glasvezelnetwerk.

Dat de provincie Drenthe voor bottom-up heeft gekozen, is volgens Alie Hut van de Coöperatie Glasvezel Noord geen verkeerde keuze. ,,Het is voor ons al moeilijk genoeg om voldoende mensen vooraf warm te maken voor een abonnement op snel internet. En dan werkt het creëren van draagvlak van onderaf een stuk beter. Als de overheid de glasvezel aanlegt, leunen mensen achterover. ‘Het komt toch wel goed’, denken ze dan. Er moet dan nog veel harder worden gewerkt om mensen over de streep te trekken.’’

En hoe zit het met de animo in Noordenveld en Tynaarlo, het werkgebied van de coöperatie? Gaat het lukken in 2020?

Hut: ,,Ongeveer de helft, dan hebben we het over pakweg 1600 aansluitingen, ligt er al in. In de andere helft van ons werkgebied zijn we nog bezig met de inventarisatie van de vraag. We hebben het percentage nog niet op orde. Uitgangspunt is dat 65 procent van de mensen meedoet, maar nu zitten we nog op 40 procent. We hebben nog het nodige te doen, maar gooien zeker de handdoek niet in de ring.’’

In Drenthe gaat het om het aansluiten van 24.500 adressen op snel internet. Dit zijn de zogeheten witte adressen: daar is geen internet beschikbaar met een snelheid van minimaal 30 MB per seconde. De provincie, die (indien nodig) financiert en faciliteert, verwacht dat eind dit jaar 9000 witte adressen zijn aangesloten.

In de plannen worden daarnaast ook grijze adressen meegenomen. Dat zijn gebieden (vaak binnen de bebouwde kom) waar één exploitant van snel internet actief is. In Drenthe gaat het ook nog eens om het aansluiten van bijna 30.000 grijze adressen.

Snel internet in de hele provincie in 2020 is een reële ambitie, zegt algemeen directeur Eddy Veenstra van Rendo. Dochterbedrijf Re-Net is een betrekkelijk nieuwe, maar ook meteen grote speler op de Drentse glasvezelmarkt. Samen met plaatselijke initiatiefgroepen in De Wolden, Hoogeveen, Westerveld en Aa en Hunze/Tynaarlo is Re-Net bezig met de aanleg of de inventarisatie van de animo. Met Glasvezel Zuidenveld in Coevorden is het bedrijf nog ‘in gesprek’.

Met Glasvezel De Wolden leek Re-Net een pikstart te hebben, maar bij de buren in Westerveld is het bedrijf verwikkeld geraakt in een bikkelharde concurrentiestrijd. In die gemeente gebeurde lange tijd niets en ineens zijn er twee initiatieven die dingen naar de gunst van de internetgebruiker.

Re-Net wil vooraf 40 procent van de ongeveer 4000 adressen strikken voor een abonnement, terwijl Westerveld op Glas met financier Delta Rijssen en exploitant KPN ongeacht de animo gaat aanleggen. De vrees bestond dat beide initiatieven elkaar kapot zouden concurreren en er in Westerveld helemaal geen snel internet zou komen. Laatstgenoemde club heeft inmiddels de daad bij het woord gevoegd en is begonnen. Mocht Re-Net medio oktober het benodigde percentage binnen hebben, dan is het theoretisch mogelijk dat verschillende graafploegen in optocht door de gemeente gaan.

Glasvezel De Wolden, met ruim 10.000 aansluitingen straks het grootste netwerk van Drenthe, zou rond deze tijd klaar moeten zijn. Directeur Gerhard Kippers zegt dat het maart volgend jaar wordt.

De kans is groot dat Glasvezel Zuidenveld, waar Kippers ook de scepter zwaait, 2020 niet gaat halen. ,,De oplevering wordt waarschijnlijk 2021, maar we hebben de aannemer al vastgelegd.’’

Voor Snel Internet Buitengebied Emmen (SIBE) zijn het spannende tijden. Tot 1 december kunnen mensen zich hier nog aanmelden. Is de animo 50 procent of meer, dan gaat de schop in de grond.

,,Ik ben er optimistisch over. In 2019 zal het Emmer buitengebied grotendeels zijn voorzien van glasvezel. De rest volgt dan in 2020’’, zegt secreatris Angela Wolbers van SIBE. De organisatie werkt samen met financier GlasDraad, die in Oost-Groningen als Mabin aan de weg timmert.

Voor de Coöperatie Breedband Borger-Odoorn is de kogel door de kerk. Met de provincie, gemeente en Rabobank als financier gaat begin volgend jaar de schop de grond in, is vorige week bekendgemaakt. Het Drents Glasvezel Collectief (DGC) in Aa en Hunze/Tynaarlo heeft hoge verwachtingen van de samenwerking met Re-Net en Glasvezel Buitenaf. ,,’t Giet deur’’, heeft de organisatie deze week laten weten, maar het snelle internet is er nog niet. Vooraf moeten voldoende mensen zich aanmelden.

De Kop Breed, in het uiterste Noorden van Noordenveld, legde vorig jaar snel internet aan. Midden-Drenthe, net als De Wolden een van de grotere gebieden als het om ‘ver-glazing’ gaat, is op een haar na klaar. ,,Nog twaalf aansluitingen te gaan’’, zegt directielid Roel Seele van Sterk Midden-Drenthe.

De aanleg begon vorig jaar en nadert nu zijn voltooiing. ,,In het eerste jaar zijn er altijd wat problemen. Dat is logisch, maar die zijn nu opgelost. Een netwerk als dit leg je voor 30, 40 jaar aan.’’

Drenthe lijkt op stoom, maar zorgenkindjes zijn er ook. In sommige gevallen is de financiering nog niet (helemaal) rond en moet nog blijken of er vooraf voldoende belangstelling is voor een abonnement. In het verleden zijn deadlines meermalen opgeschoven om toch maar het benodigde aantal gebruikers binnen te harken. Pas als alles in kannen en kruiken is (behalve dan in Westerveld) kan met de daadwerkelijke aanleg worden begonnen. En dat is, meter voor meter, ook een tijdrovende klus. Om de druk op te voeren, kan er nog tot 31 december van dit jaar een lening worden aangevraagd bij de provincie. Daarna gaat het loket dicht. Gaat het lukken? De tijd zal het leren.

En als het Drentse buitengebied dan is voorzien van supersnel internet, heeft het in één klap een fikse voorsprong op steden en dorpen waar ze al ‘enigszins snel internet’ hebben. ,,Nu loopt het buitengebied nog achter. Straks niet meer, maar er blijft sprake van een tweedeling’’, aldus Kippers van Glasvezel De Wolden, het enige initiatief in Drenthe dat er voor heeft gekozen alle adressen in de gemeente te voorzien van glasvezel.

Blikseminslag en blokjes............

22 september 2018 door Alie Hut

Gisteravond (21.09.2018) is het dorp Een getroffen door een blikseminslag. Hierdoor hadden de leden, die op de POP in Een zijn aangesloten, gedurende enkele uren geen verbinding. Heel vervelend natuurlijk, maar de natuur hebben we helaas niet in de hand.
Direct na de blikseminslag hebben wij het protocol in werking gezet dat wij voor dit soort situaties hanteren. Enexis (de stroomleverancier) is meteen ingeschakeld en nadat zij de stroomstoring heeft hersteld hebben onze monteurs de verbindingen weer hersteld.

Blokjes........

Onze leden, die een abonnement bij Trined (met coax) hebben, hebben de afgelopen periode hinder ondervonden van wat wij ‘het blokjesprobleem’ zijn gaan noemen. Het was lange tijd niet te achterhalen wat de oorzaak van dit probleem was. Trined heeft enkele weken geleden een nieuwe verbinding aangelegd, die aanvankelijk goed bleek te werken. Om dat structureel effect te laten houden moesten nog enkele aanpassingen worden gedaan in hard- en software. Die aanpassingen hadden de afgelopen week tot gevolg, dat de tv verbinding zo nu en dan geheel wegviel. Om dit te verhelpen heeft Trined opnieuw aanpassingen gedaan. Alle problemen lijken nu te zijn verholpen; we houden nog wel even een slag om de arm of dit ook zo blijft.
Wij hebben continu in overleg gestaan met Trined om het probleem op te lossen. Aan actie heeft het naar onze overtuiging bij Trined niet ontbroken. Dat neemt niet weg dat zelfs intensief onderzoek niet altijd leidt tot het vinden van de oorzaak en daarmee tot de oplossing.
Wij bieden onze welgemeende excuses aan voor het ondervonden ongemak. En we gaan ervan uit, dat ook de Trined klanten vanaf nu ook ongestoord kunnen genieten van een prima tv ontvangst .

Storingen televisie

11 september 2018 door Alie Hut

Op de glasvezelnetwerken van Coöperatie Glasvezel Noord en Coöperatie Sterk Midden-Drenthe hebben meerdere gebruikers de afgelopen periode last van televisiestoringen. Op de genoemde netwerken worden er twee mogelijkheden aangeboden als het gaat om televisiekijken: interactieve televisie via een netwerkkabel (Stipte, Fiber en Trined) en DVBC-televisie via coax (Trined). Gebruikers van beide systemen hebben hinder ondervonden van storingen zoals blokjes in beeld en haperende beelden. Bij een snelle glasvezelverbinding hoort natuurlijk ook een goed televisiebeeld. Daarom zijn we samen met de providers en de belichter achter de schermen aan de slag gegaan met het probleem. Er zijn diverse technische maatregelen genomen, waardoor de kwaliteit van DVBC-televisie de afgelopen weken enorm is verbeterd. Wat hebben we gedaan? De route waarover het DVBC-signaal van Trined onze netwerken bereikt, is gewijzigd. Daardoor zijn de veelvuldig voorkomende DVBC-storingen verdwenen. Het probleem zat dus niet in ons netwerk, maar kwam van buitenaf. Er komt nog slechts incidenteel een storing voor. Dat heeft vooral te maken met de wijze waarop de providers het signaal van de omroepen aangeleverd krijgen. Dit type storing komt ook voor op de netwerken van KPN en Ziggo. Interactieve Televisie (IPTV) vertoont momenteel nog wel storingen bij sommige gebruikers. Daarbij kunt u denken aan stilstaande beelden of zwarte beelden. Om ook deze problematiek aan te pakken, wordt er van dinsdag- op woensdagnacht (12-09) ook onderhoud gedaan aan de aanvoerende routes van IPTV. We hopen dat we deze problemen daarmee snel kunnen oplossen.

Creative design from the South

Get in touch with us!