Inventariseren

De eerste stap is het inventariseren van de belangstelling. Om het betaalbaar te houden is het gewenst dat er zoveel mogelijk aansluitingen worden gerealiseerd. De werkgroepen zijn daar nu volop mee bezig.

Aansluitingen in kaart brengen

Er wordt een kaart gemaakt van het totale gebied met daarin alle aan te leggen glasvezel. Van (een) beginpunt tot bij iedereen in de meterkast.

Met deze gegevens is het mogelijk om een prijsopgave te krijgen, van diverse daar in gespecialiseerde aannemers, voor het aanleggen van het netwerk.

Bij niet deelnemers wordt de aansluiting in de berm langs de doorgaande weg gelegd, wij zijn er vast van overtuigd dat elk huis uiteindelijk glasvezel wil hebben.

Financiering

Met een prijsopgave is het mogelijk om een financiering af te sluiten en een berekening te maken wat er per aansluiting moet worden terugbetaald. Elke deelnemer betaalt hetzelfde.

Er zijn al meerdere, vergelijkbare initiatieven gerealiseerd met als uitkomst een maandbedrag per aansluiting van ca. € 60 inclusief de kosten voor de leverancier van internet/TV/Telefoon.

Om het maandbedrag op maximaal € 60 te houden zal afhankelijk van de kosten voor aanleg en het aantal deelnemers de looptijd van de lening variëren.

Eigendom van het netwerk

Het initiatief wordt uitgevoerd als een coöperatie. De coöperatie wordt dus eigenaar van het netwerk. Via de ledenraad heeft de abonnee zeggenschap over het netwerk en de organisatie.