2 november 2015 Harry Wildeboer

Dik Wessels en glasvezel. Ik streefde er niet naar om rijk te worden.

Dik Wessels heeft een nieuwe telefoon, een heuse smartphone. De bestanden op zijn oude Nokia heeft hij gewist, maar één sms’je heeft hij bewaard. ‘Daarin maakt Rabobank zijn excuses dat ze niet mee hebben gedaan met de financiering van mijn glasvezelactiviteiten. Wij hebben dat verkeerd beoordeeld, schrijven ze.’

Wessels neemt in 2004 het besluit, nog samen met zijn in 2007 overleden broer, om het met World Online verdiende geld te investeren in de aanleg van glasvezelnetwerken, ondergebracht in de bedrijven Reggefiber en Eurofiber. Waarom glasvezel? Met een beetje fantasie valt een link te leggen met de spraakmakende belegging van Reggeborgh in World Online. Internet heeft kabel nodig, en glasvezel maakt de verbinding een stuk sneller. Maar er ligt ook een relatie met woningen — het fundament onder het bouwbedrijf. Want die glasvezel moet naar woningen om het waardevol te maken.

Wessels’ interesse in de aanleg van glasvezelnetwerken wordt gewekt als hij hoort van een woningcorporatie die alle huizen wil aansluiten op glasvezel, wat €80 mln kost. Het bericht zet zijn intuïtie voor kansrijke investeringen op scherp. Zelf heeft Wessels een investering voor de lange termijn in gedachten, voor de kleinkinderen. Met een zekere genoegdoening leest Wessels het sms’je van Rabobank voor. En het mooie is: hij heeft aan glasvezel meer verdiend dan aan World Online. Waarom niemand dat zag? ‘Dat kan ik toch niet zeggen? Waarom die anderen hebben zitten slapen weet ik niet.’

Om er zeker van te zijn dat hij een goede beslissing nam, liet hij ‘de wereld en zijn oude moer’ langskomen om ze te vragen hoe zij over glasvezel dachten. En allemaal zeggen ze dat het ‘te vroeg’ is. Ook de baas van KPN, Eelco Blok, die toen nog projectleider was. ‘Als ze zeggen dat we te vroeg zijn, dan sterkt me dat juist.’

‘Iedereen dacht dat Dik Wessels het nooit zou kunnen betalen.’ KPN was ervan overtuigd nog wel vijf jaar met koperverbindingen toe te kunnen. ‘Maar dan komt er in een keer zo’n vervelend ventje die begint met glasvezel.’ Tegen KPN zei hij ‘dat ze altijd langs konden komen’. Om er glimlachend aan toe te voegen: ‘Na een jaar stonden ze hier al.’ Want al snel kreeg Wessels’ bedrijf ervaring in het aanleggen van glasvezelkabel. ‘En ik had mensen in dienst die er meer van af wisten dan KPN.’ Ook als iemand geen abonnement wilde, legde Wessels de glasvezel aan tot in de meterkast. ‘Als ze later alsnog wilden, hoefden wij alleen het kastje in te bouwen.’

Wessels praatte ook nog met vooraanstaande ondernemers, degenen ‘met echt geld’. Blokker dus, en Zeeman, Goldschmeding. ‘Allemaal vroegen ze of ze mee konden doen.’ Ook met John de Mol sprak hij. ‘Ik zeg: ik denk dat het net zo’n mooie deal wordt als met World Online. De Mol zei: Ooh, nog veel groter.’ Maar geen van allen deed uiteindelijk mee. ‘Ik sloot immers een deal met KPN.’